HET KLOOSTER

Wat en waar

Dagpo Dratsang (of Dagpo Shedrup Ling) is een Tibetaans boeddhistische kloosteruniversiteit gesticht in de 15e eeuw.

Het oorspronkelijke Dagpo Klooster ligt in de Dagpo, een streek in Zuidoost Tibet, en sinds 2005 ook in Himachalpradesh in Noord-India bij het dorpje Kais in de Kullu Vallei, waar er nu (2019) zo’n 180 monniken leven en studeren.

DAGPO SHEDRUP LING MONASTERY
VILL & P.O. KAIS – 175101
DISTT KULLU
HIMACHAL PRADESH
INDIA

Geschiedenis

Dagpo Shedrup Ling is in opdracht van de buitengewoon grote meester Je Tsonkhapa (1357-1419) gesticht door Je Lodrö Tenpa (1402-1476) in het midden van de 15e eeuw in Zuidoost Tibet.

Dagpo Shedrup Ling, ook wel Dagpo Dratsang genoemd, is een kloosteruniversiteit waar de boeddhistische filosofie wordt bestudeerd.

Lees hier meer over de geschiedenis.

Bijzonderheden

Het klooster Dagpo Shedrup Ling was en is bij de Tibetanen beroemd vanwege een aantal bijzonderheden. Zo vormen de instructies van de Grote Lamrim van Je Tsonkhapa de kern van de beoefening in deze klooster gemeenschap, waardoor het klooster ook wel bekend staat als Lamrim Dratsang. Daarnaast staat het klooster bekend om de manier waarop de kennis van de monniken wordt getest, zijn gezangen en de schoonheid van zijn melodieën, en de strenge kloosterdiscipline.

Lees meer over de bijzonderheden.

Belang van het voortbestaan

De wens de tradities van Dagpo Shedrup Ling te laten voortbestaan, komt niet voort uit nostalgie of gehechtheid aan het verleden, maar vanuit het bewustzijn dat zij bijdragen aan welzijn en geluk en de wens dat zoveel mogelijk mensen daarvan kunnen profiteren. Alle activiteiten die het dagelijkse leven van Dagpo Shedrup Ling vormen, zijn voortdurend geïnspireerd door dit ene doel: ervoor zorgen dat alle voelende wezens duurzaam geluk verkrijgen. Uit de eeuwenoude ervaring is gebleken dat de methodes vruchten afwerpen. De kloosteruniversiteit heeft vele hoog-gerealiseerde leraren voortgebracht. Nadat de tradities, door nood gedwongen, in andere landen bekend werden, bleek dat veel mensen, al of niet boeddhist, iets van de tradities hebben kunnen toepassen in hun dagelijks leven, waardoor hun eigen welbevinden en hun zorg voor het welzijn van anderen toenamen.

Een dergelijke manier van leven waarin systematisch wordt gewerkt aan het ontwikkelen van geweldloosheid, liefde en mededogen is vrij zeldzaam in onze wereld en uitermate kostbaar.
Het is onze hoop deze kostbare tradities te behouden zodat ze ook toekomstige generaties ten goede komen.

De school

De Thosam Ling School maakt deel uit van Dagpo Dratsang en verzorgt het basisonderwijs voor de jonge monniken in de leeftijd van 5-14 jaar. Naast Hindi en Engels leren ze ook Tibetaans. De Thosam Ling school is belangrijk voor het behoud van de Tibetaanse taal en cultuur.

Lees meer en bekijk de video.